Smarta minnestips för ljussättning

Återkommande uppdrag till kunder som vill ha samma utseende och stil på sina porträtt står för en hyfsat stor del av min omsättning. Ibland vet man i förväg att det inte bara är ett engångsuppdrag utan kommer bli fler porträttfotograferingar. Vill man då på ett enkelt sätt se till så det blir samma ljussättning på alla personalporträtt kan det vara smart att använda några smidiga trick.

Ibland kanske man genomför personalfotograferingen i samma konferensrum och kommer ihåg var man placerade blixtarna, men saker kan ju förändras. Då är det ovärdeligt med saker som kan hjälpa minnet på traven.

Ljussättningsdiagram funkar alltid

Mer komplicerat än såhär behöver det ju egentligen inte vara, huvudsaken är ju att du ska komma ihåg uppställningen av blixtar, kamera och annan fotoutrustning som använts. Anteckna vilka blixtar du har använt och var, plus såklart vilken effekt de är inställda på. Då går det mycket fortare andra gången att sätta upp allt och få det ungefär rätt direkt.

Glöm inte ”behind the scenes”

Ljussättningsdiagrammet i all ära, men en papperslapp kan man råka tappa bort om det går lite tid mellan uppdragen. Fotografera av den tillsammans med ”fotostudion” du har jobbat i så blir det lättare att komma ihåg senare.

Man kan ju också göra som på den första bilden i inlägget, alltså ta en bild med mobilen och lägga in anteckningar direkt på bilden så har man allt sparat lite samlat. Men det skadar inte att ha flera varianter.

Spara allt tillsammans på datorn

Jag brukar ha samma uppsättning mappar i datorn till alla mina fotouppdrag. ”TEST” är som det låter, testbilder som ibland kan vara kul att använda till bloggen, och då ”BTS” för ”Behind The Scenes” som visar hur ljussättningen var uppställd.

Har man glömt det till någon fotografering men vill leta fram bilderna i telefonen (förutsatt man har fotograferat av allt) kan man antingen vara duktig och spara allt som rör BTS i en mapp på mobilen, eller i efterhand söka på det datum fotouppdraget gjordes på.

Svårare än såhär behöver det inte vara, så gör det till en rutin som kommer spara mycket tid framöver om du har liknande uppdrag.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.