Idé för Lightroom, automatiskt galleri för fokuskoll

Att sortera ut alla skarpa bilder där fokus sitter där det ska i porträtt tar tid, onödigt mycket tid, anser jag. Det borde inte vara omöjligt att bygga in en funktion i Lightroom som skulle kunna snabba upp den processen avsevärt.

Med hjälp av AI eller liknande som kan identfiera ögon vore det något som skulle spara väldigt mycket tid för mig i alla fall.

Såhär tänker jag mig den inbyggda funktionen: man importerar ett gäng porträtt i Lightroom och väljer sedan till exempel ”Skapa galleri för fokuskontroll”. Sen skapar programmet ett rutnät med inzoomade och beskurna virtuella kopior där ett eller två ögon är i centrum.

När det väl är gjort, man kanske får välja hur inzoomade porträtten ska vara, är det bara att snabbt gå igenom bilderna och välja bort de som inte är skarpa nog. Eller stjärnmarkera de där fokus sitter rätt som man vill, med en eller flera stjärnor.

Vänta mer en gång, eller lite många?

Vips, så har man sluppit vänta på Lightroom som kan vara ganska segt ibland om man vill granska bild efter bild i 100%. Att skapa det här galleriet kan säkert ta lite tid, men hellre en lite längre väntan en gång än att behöva vänta mellan varje eller varannan bild som det är nu.

Ett tag använde jag Photo Mechanic för större urval innan jag sedan arbetade klart med bilderna i Lightroom, men varför inte ha det inbyggt i samma arbetsflöde från början? Jag tänker mig att det här kanske främst är intressant för porträttfotografer, men att även produktfotografer kanske kan ha nytta av det?

Att råka skicka med några lite oskarpa porträtt som sedan kunden råkar välja är aldrig kul, men sånt händer ibland, hur noga man än tycker att man är.

Till dess Adobe bygger en funktion som denna, har du några tips på lösningar som kan snabba upp processen att kolla skärpan på en massa bilder?

4 Comments

 1. Johan Lindqvist 2022-06-03 at 18:48

  Ja, jag har faktiskt ett tips.

  AfterShoot är en programvara som med stöd av artificiell intelligens och maskininlärning sorterar bilder. En av parametrarna är skärpa, och programmet presenterar sina val (och de bortvalda alternativen) med en presentation som den du föreslår. Man kan ställa in hur hårt programmet ska sålla.

  Det funkar förvånansvärt bra!

  Reply
  1. Stefan Tell 2022-06-03 at 23:38

   Tusen tack för det tipset, kollade lite snabbt bara på deras webb och en recension, och det känns ju som ett väldigt smart verktyg. Ska prova och se hur bra det funkar för mig senare.

   Lite synd bara att det enbart verkade finnas prenumerationsalternativ (som det alltid är nuförtiden).

   Reply
 2. Rasmus 2022-06-11 at 04:28

  Man kan antingen vid import eller efter sitt urval i Lightroom välja att de ska vara bild i full storlek och inte minimal.
  Detta gör att datorn inte behöver sitta och läsa in varje bild så länge mellan varje bildhopp.
  Nackdelen att den äter Ramminne och det tar en extra lång stund att ladda in alla bilder.

  Hade problem att det hängde sig vid import så testade att göra ett förstaurval sedan ändra om bildens storlek.

  Reply
  1. Stefan Tell 2022-06-14 at 23:56

   Jag vet inte om det är fel på min dator eller att Lightroom är segt även med fullstora förhandsvisningar, men jag har aldrig fått det där att funka smidigt och snabbt för mig? Det är som att den klarar att visa några bilder skarpt och bra, sen visar den antingen upp en som inte känns fullstor och skarp eller så får man vänta.

   Men det vore ju skönt om det funkade.

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.